Връзка с Нас
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ В КАРЛОВО


Национален музей “Васил Левски” се намира в западната част на Карлово. Отворена като музей през 1937 г., родната къща на Апостола е  един от най-посещаваните мемориални музеи в страната, място за съхранение на ценни вещи, документи и художествени произведения свързани с живота и делото на Апостола.
В старата част на града на площад “Васил Левски” се издига паметника на националния герой , построен през 1907 г.
 Исторически музей - Карлово се намира в старата част на града да паметника на Васил Левски. Сградата, в която се помещава е бившето Петокласно мъжко училище построено през 1871 г. – една от най-представителни сгради от епохата на Възраждането. В музейната експозиция са представени археологическото наследство на Карловската котловина, многобройните карловски занаяти, традиционната култура, развитието на просветното дело и участието на карловци в борбата за освобождение.

 В същата част на града се намират и двете забележителни църкви -“Св. Николай” /1847 г./, в двора на която е гроба на майката на Апостола Гина Кунчева и “Успение на Пресвета Богородица”, възстановена през 1851 г. В  нея през 1859 – 1862 г. Васил Левски служи като дякон. В двора на църквата са гробовете на изтъкнатите карловски дарители Тодор и Ана Пулиеви, Димитър и Христо Лазарови. И двете църкви са с внушителни размери с план на трикорабни псевдобазилики. Майсторите строители са от Брацигово и Карлово, а иконите са дело на прочути художници от Самоков и Банско.

В старата част на града туристът може да види “Историческо място – Стария град “. Тук , независимо от съвременното строителство, все още е запазен възрожденския дух на старите карловски къщи, тихия  шепот на чешмите, споменът за отминалото време. В тази част са запазени около 100 къщи – паметници на културата двуетажни, красиво измазани, с живописни дърворезбовани тавани и дворове с декоративни портали, сенчести асми, чемшири и цветни градини.
Тук могат да се видят Мазаковата къща – днес Етнографска експозиция към Исторически музей, къщата на даскал Ботьо Петков, в която няколко години е живял Христо Ботев. В нея има малка експозиция, посветена на делото на Ботьо Петков - прочутия учител и книжовник. Запазени са Хаджидимитровата къща /1847 г./, Зоевата, Хаджиангеловата с прочутата Шушелова чешма, къщата на Райно Попович, на скулптура Иван Лазаров, къщата на дарителката Анка Кузманова, наричана “Белия двор”, Бухаловия хан и др.
На ул. “Васил Левски” се намира бюст – паметник на д-р Иван Богоров.
 В градския парк в северната част на града, се намира бюст – паметник на Христо Проданов и построената през 1891 г. от братята Евлогий и Христо Георгиеви „Фабрика за вълнени изделия”, използвана и до днес.
Над фабриката в полите на Стара планина се намират известният водопад „Сучурум” и ВЕЦ „Васил Левски” Карлово, построен още през 1926 г.
За любителите на екстремните спортове от водопада започва живописната екопътека „Адреналин”.
Над водопада започва резерват „Стара река”, част от Национален парк „Централен Балкан” и местността „Кръста” с параклиса „Св. Иван Рилски”.
ПРАЗНИЦИ В КАРЛОВО

 Всяка година на 19 февруари карловци се прекланят пред подвига и саможертвата на Васил Левски. В този ден на всенародно преклонение в подножието на величествения Балкан, пред паметника на Апостола, карловци и гости на града свеждат глава в синовен поклон. Цяла седмица е посветена на Апостола на свободата чрез викторини, изложби, литературни срещи, организирани от училището, музея и читалището, чиито патрон е Васил Левски.
 Ежегодно на Сирни Заговезни се провеждат карнавални игри на кукерски състави от селищата на общината, които са традиционни за Карлово.

 В първата събота на юни Карлово е столица на най-красивото и уханно цвете - розата. Карловският Празник на розата е повод да се покаже красотата на наследството на този български край, както и неговите съвременни измерения. Празникът започва с ритуала „Розобер" в розовите поля край Карлово.  От градините с рози празникът се пренася на централния площад на Карлово. Тук на ръце млади момци носят Царицата на розите. Започва пъстро и весело празненство, в което се представят най-характерните и изявени изпълнители на народното творчество от региона - певци, свирачи, танцьори. Гръмогласните хлопки и чанове на кукерите огласят простора, фолклорната част на празника завършва с вито хоро. Финалният концерт вечерта е съпътстван с пищни фойерверки.

18 юли - рождената дата на Васил Левски, е празник на град Карлово. На този ден се провежда народен събор - „Ден на Васил Левски", организиран от община Карлово, фондация „Васил Левски", Националния музей „Васил Левски", с традиционно литературно утро в родния дом на Левски, богата художествена програма, научни конференции, спортни и туристически състезания, изложби. Денят завършва с тържествен митинг и празнични илюминации на площада пред паметника на Апостола.

Традиционно за последните години в началото на септември се провежда кинофест на българския филм.
Источник: www.karlovobg.eu